SLAVKA N. MIHAJLOVIĆ KLISIĆ

( Beograd, 2. IX 1888-Beograd, 7. IV 1972)

Potiče od oca Nikole Mihajlovića, industrijalca, i majke Mileve. Godine 1906. završava Treću beogradsku gimnaziju. Godine 1911. kao  pitomica  Kraljevine Srbije  na studijama medicine  u Ženevi, brani tezu Paludesne en Serbie (Malarija u Srbiji). Tokom balkanskih ratova upravnik je rezervne vojne bolnice u Nišu. Prvi svetski rat zatiče  je na hirurškom odeljenju Opšte državne bolnice u Beogradu, u kojoj ostaje skoro tokom čitavog rata. Godine 1919. udaje se za doktora Jovana Klisića, sa kojim kasnije osniva Sanatorijum „Sveti Đorđe“. Godine 1920.  u Parizu specijalizira ginekologiju i akušerstvo. Od 1929. od  osnivanja,  besplatno radi na ginekološkom odeljenju Memorijalne bolnice za žene i decu „ DR Elza Inglis“, čiju je izgradnju pomogla osnivanjem Društva žena lekara 1919-1920. Tridesetih godina povlači se u svoje malo porodilište „ Kopitareva gradina“, gde dočekuje Drugi svetski rat. Godine 1955. u obliku memeora objavljuje dnevničke beleške Oblaci nad gradom 1914-1918,  prvu dokumentaciju o uslovima lekarskog rada u Beogradu za vreme Prvog svetskog rata,  jedno od retkih naših celovitih i dubljih književno-umetničkih svedočanstava o tom periodu. Za zasluge u ratovima primila je više odlikovanja, među kojima orden Svetog Save IV i V reda.

Kao članica Beogradskog ženskog društva, neko vreme je nastavnica higijene u Ženskoj radničkoj školi – školi Društva. Jedna  je od osnivača i rukovodilaca  Ženske stranke. Aktivna je  i kao članica Srpskog crvenog krsta i Srpskog lekarskog društva.

*

7. avgust 1914.

Dotrčasmo u operacionu salu. Stavili smo ranjenika na sto. Previjamo, a ruke nam drhte. Bolničari stoje bledi i ukočeni. Iznad nas gruva i prozori zveče. U toj opštoj zabuni, dotrčale su usplahirene bolničarke iz susedne, ženske bolnice. One su me zvale da im pomognem.

Ženska bolnica okrenuta je prema Zemunu, pa su i kroz njene prozore doletali kuršumi. Zato smo morali da smestimo bolesnice i porodilje po hodnicima zgrade, jer su oni bili unekoliko zaštićeni. Rešismo da se porođaji obavljaju u kupatilu, koje smo na brzu ruku preuredili.

Oblaci nad gradom 1914-1918

(Fotografija književnice je iz reprint izdanja: dr Slavka Mihajlović Klisić, Oblaci nad gradom 1914-1918, Beograd 2008)

 

 

Author: Jelena Zagorac

Diplomirala sam književnost i u potrazi sam za otvorenim prostorima. I've graduated a literature and I'm looking for free places.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started